Byliny a jejich indikace při léčbě kocoviny
Kocovina, věrný společník mnoha jedinců po nočních bujarých oslavách, zejména pak nyní při novoročních společenských akcích, může být nejen nepříjemným vedlejším efektem,…
I člověk, který se snaží stravovat zdravě, může udělat dietní chybu nebo se přejíst dobrým jídlem. Pocity těžkosti a nadýmání po jídle, nepříjemné pocity v oblasti břicha, nechutenství, zácpa či průjmem se ale mohou objevit i bez zjevné příčiny. Jak si jednoduše pomoci, pokud nechceme rovnou sáhnout po lécích? Bylinkami. Právě při těchto obtížích mohou pomoci odvary z bylin obsahující zejména třísloviny, hořčiny a silice.
Fenykl (Foeniculum vulgare)
Fenykl je koření i zelenina. Při trávicích obtížích se používá jeho plod, lze ho však konzumovat celý včetně cibule, stonku, listu i semen. V kuchyni se přidává do polévek, salátů nebo se jím dochucují pokrmy. Vykazuje protinadýmavé účinky, podporuje správné trávení a v neposlední řadě i tvorbu mléka. Dokáže také tlumit křeče. Díky antimikrobiálním složkám může fenykl udržovat bakteriální rovnováhu v zažívacím traktu.
Máta peprná (Mentha piperita)
Máta peprná patří mezi naše nejznámější byliny s všestranným využitím. Odvar z natě a listů lze popíjet i při trávicích obtížích. Působí na vylučování žaludečních šťáv, proti křečím a zmírňuje nadýmání. Při pravidelné konzumaci reguluje vylučování žluči, která se účastní trávení tuků v tenkém střevě. Nápomocná bývá i při pálení žáhy. Šálek mátového výluhu oceníte i po těžkých večeřích, kdy vám dokáže pomoci jak od zažívacího diskomfortu, tak s poruchou spánku.
Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum)
Nať mateřídoušky pomáhá při plynatosti, kolikách a průjmech. Působí například i proti zápachu z úst, díky čemuž bývá součástí ústních vod. Podporuje vylučování žaludečních šťáv. Odvar z mateřídoušky se připravuje ze dvou čajových lžiček rozdrcené byliny, které se zalijí litrem vroucí vody.
Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria)
Nať z řepíku podporuje zažívání, normální funkci jater, střev a žlučníku. Hlavními účinnými složkami jsou flavonoidy, silice a triterpeny. Řepík podporuje činnost žlučníku a přispívá tak ke trávení tuků. Pomáhá i v případě žaludečních zánětů, zánětu dvanáctníku a průjmových onemocnění. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv.
Kurkuma dlouhá
Kurkuma neboli indický šafrán je známá především pro své silné protizánětlivé vlastnosti. Patří také mezi choleretika, tedy rostlinné drogy zvyšující vylučování žluči. Kurkumin, polyfenolická účinná látka získávaná z kurkumy, prokazatelně inhibuje růst patogenní bakterie Helicobacter pylori, která kolonizuje žaludeční sliznici zhruba čtvrtiny až poloviny populace. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je Helicobacter kancerogenem 1. třídy. Mezi příznaky jeho přítomnosti v žaludku patří nadýmání, říhání, pálení žáhy, nevolnost, hořkost v ústech a vředová choroba.
Artyčok zeleninový (Cynara scolymus)
Tato zelenina lehce nahořklé chuti působí na tvorbu žaludečních kyselin. Podporuje také produkci a tok žluči z jater, což usnadňuje trávení a vstřebávání živin. Artyčok působí i hepatoprotektivně, tedy pomáhá chránit a obnovovat funkci jater.
Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)
Heřmánek je jednou z nejznámějších a nejužívanějších českých bylin. Díky spasmolytickému a zároveň i mírnému sedativnímu účinku je hojně používán při trávicích obtíží. Pokud současně trpíte i úzkostnými stavy, které také mohou způsobovat zažívací obtíže, je pro vás heřmánek tou pravou bylinou. Podporuje také hojení a působí protizánětlivě, proto se využívá i při kolice, průjmech, peptických vředech, plynatosti a zánětech žaludku.
Zázvor lékařský
Tato rostlina z čeledi zázvorníkovitých je známá svými hřejivými účinky. Trávení probíhá v žaludku za přítomnosti tepla a při zvýšeném prokrvení trávicího traktu. Zázvor pomáhá žaludek zahřívat a umožňuje tak potravě snadnější průchod. Napomáhá trávení a vstřebávání živin. Běžně se používá při nevolnostech, trávicích obtížích a nadýmání. Při konzumaci zázvoru nesmíme zapomínat, že v nadměrném množství působí toxicky. Obecně se uvádí, že by denní dávka čerstvého zázvoru neměla překročit 4 gramy.
Zdroje:
Hechtman, L. Clinical Naturopathic Medicine. USA: Elsevier.
Mika, K. Fytoterapie perem lékaře. ISBN: 978-80-8063-459-9.
Diskuze